Geschiedenis

In 1977 begint de geschiedenis van PREFER bij Groupe PORTIER.

We zijn vandaag 43 jaar verder en de recente gebeurtenissen laten vermoeden dat we nu pas echt goed op dreef beginnen komen.

Hier zijn enkele belangrijke data!

Oprichting

1977

Hier begint de geschiedenis van het bedrijf.

Groupe PORTIER ontwikkelt dan al diverse activiteiten voor de bouwsector. Zo maakt het versterkingen voor gewapend beton dat bij openbare en privéwerken in de hele regio van Luik wordt gebruikt.

In diezelfde periode beslist Cockerill niet langer slakstenen te produceren.

De groep grijpt zijn kans en richt de naamloze vennootschap “Préfabrication et Ferraillage” op (afgekort “PREFER”, staat voor “Prefabricatie en Wapening”).

In september gaat op de terreinen van de Autonome Haven van Luik in Flémalle de fabricatie van bakstenen en blokken van start.

Uitbreiding

1989

PREFER reageert op een eerste oproep tot aanbesteding van de NMBS voor de levering van dwarsliggers in een betonnen bibloksysteem.

1990

Productie van de 1ste “biblokdwarsliggers” in de fabriek in Sclessin.

1996

PREFER produceert zijn eerste “monoblok” dwarsliggers.

2001

PREFER fabriceert al een aantal jaren betonelementen op maat. Zowel voor de productie als voor de opslag vereisen die producten veel plaats. Die prefabricatie gebeurde tot dan toe in Sclessin en Flémalle, en wordt nu overgedragen aan een nieuw bedrijf, dat de naam “PREFER ENVIRONNEMENT” draagt. De verschillende producties worden nu op vier hectaren terrein gegroepeerd, terrein dat vroeger door de firma TUBEMEUSE uit Flémalle werd ingenomen.

2006

In een streven naar rationalisering, wordt PREFER ENVIRONNEMENT opgenomen in PREFER.

2010

De blokkenfabriek in Flémalle was al in 1977 in gebruik genomen en wordt nu vervangen door machines van de nieuwste generatie. PREFER verdubbelt hiermee zijn productiecapaciteit.

2013

PREFER ondergaat enkele strategische veranderingen en slaat met zijn ontwikkeling en groei een nieuwe richting in.

2014

In Flémalle wordt een productie-eenheid voor gewapende welfsels in gebruik genomen.

2016

In juni neemt de groep het bedrijf CHANTIER BERTRAND over (dat zich in Engis bevindt en al sinds 1973 betonblokken produceert) en breidt het zijn productiecapaciteit sterk uit.

In juli installeert PREFER een slijpeenheid in zijn fabriek in Flémalle en brengt het bekistingsblokken van het type “S” op de markt.

2017

PREFER viert zijn 40-jarig bestaan.

2020

PORTIER GROUP verandert de naam van haar gevestigde ondernemingen om het 'merk' PREFER uit te breiden naar alle activiteiten. PREFER CONSTRUCT neemt de 'betonblok'-activiteiten van de sites in Hermalle en Flémalle over, terwijl PREFER PREFAB de activiteiten 'welfsels, prefabricatie en dwarsliggers' van de sites in Flémalle en Sclessin overneemt.

PREFER CONSTRUCT (vroeger Chantier Bertrand) opent een nieuwe fabriek voor betonblokken op het terrein in Hermalle-sous-Huy. Op die manier heeft PREFER CONSTRUCT voor de twee sites samen een productiecapaciteit van meer dan 22.000.000 stuks per jaar.

 

2022

Portier Industries Group wordt Prefer Industries Group.